Schouwen-Duiveland voorbeeldgebied Duurzame Regio?
ondertekenen duurzaam Burgerinitiatief
(154 KB)
download het formulier, onderteken en stuur op voor 10 november 2009 |
.
In de 3P van People, Planet, Profit, beschouwen we Profit (geld) als een doel. Hierdoor gaan we anoniem om met onszelf en met de Aarde, terwijl iedereen kan begrijpen dat geld een middel zou moeten zijn tussen mens- en natuurwaarden. Nu lijkt milieu 'te duur' maar we kunnen geld als middel inzetten voor duurzame ontwikkeling door het ontwikkelen van Groen geld.
Naast d.m.v. Groen Geld, kunnen we samenwerken met de natuur door het ontwikkelen van Energielandschappen en Persoonlijk Leiderschap - de drie kernpunten van Made in Zeeland. Hieronder eerst de vraag aan de Gemeenteraad, dan de toelichting.
Dit is de vraag aan de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland:
Toelichting duurzaam Burgerinitiatief
aan de Gemeenteraad, 2 januari 2010
Aan de gemeenteraadsleden van de gemeente Schouwen-Duiveland; 2 januari 2010
Dames en heren,
Aanstaande 7 januari staat mijn burgerinitiatief op de agenda. Uw belangrijkste vraag aan mij is wellicht: wat wilt u nou concreet? Een korte toelichting.
Afgezien van het onderstaande is mijn eerste vraag of ik een en ander vooraf in een persoonlijk gesprek mag toelichten? Ik kan dan specifieke vragen beantwoorden en ben daar meer graag toe bereid.
De tweede vraag betreft het volgende. In mijn toelichting toentertijd op de profielschets van de ‘nieuwe’ burgemeester, schreef ik dat niet alleen de zeespiegel stijgt maar vooral ook onze eigen horizon verandert: onze eigen denkbeelden omtrent vooruitgang. Mijn insteek is, op deze nieuwe horizon gezamenlijk te anticiperen. Mijn vraag aan u is met name om de kans om transitie-eiland te worden daadwerkelijk te grijpen om die optimaal te kunnen benutten.
Hoewel mijn burgerinitiatief veel impact kan hebben, is er maar één ding aan de orde: de eerste stap. Ik ben mij er echter van bewust dat dit een (zeer) grote uitdaging vormt, die, juist daarom, niet slechts alleen gedragen kan worden door bestuur of hogere overheden. Gezamenlijkheid betekent U en ik en ieder ander. De vraag is of u in uw partij-politiek c.q. uw partij-programma’s, de mogelijkheid open wilt houden om de ‘strategische visie’ mede te richten op deze kans. Concreet betekent dit dat de ‘strategische visie’ wellicht duurzame ontwikkeling expliciet als uitgangspunt krijgt.
Getuige de vele ontwikkelingen die op het eiland plaatsvinden, bent U zich ervan bewust dat duurzame ontwikkeling meer is dan ‘spaarlampen indraaien’. Te noemen zijn het CPA-project (klimaat-neutraal eiland) inclusief (in mijn optiek) de kans om in vervolg hierop het eerste ‘Plan veerman eiland’ te worden, de afgelopen pilot m.b.t. ontwikkelings-planologie, de huidige pilot ECOXX1 (duurame recreatiegemeente), de gezamenlijke inspanning van gemeente en Provincie m.b.t. ‘island-marketing’, en dat naast alle projecten van ondernemers en particulieren.
Mijn bedoeling is hierin lijn te brengen door ze op te hangen aan de strategische kapstok van ‘voorbeeldgebied duurzame regio’.
Het mooie van een dergelijke kapstok is dat het een centraal thema betreft. Duidelijker gesteld, dat het niet uitmaakt welke pilot of welk project dan ook aan de kapstok wordt gehangen, als het maar in de strategische visie van ‘voorbeeldgebied duurzame regio’ past. Akkoord zult u denken maar wat is duurzaam? H
et antwoord hierop zal ik zo goed mogelijk toelichten en betreft gelijk mijn derde, meest verstrekkende vraag.
Zoals ik in de toelichting op mijn Burgerinitiatief schreef (zie onder), wordt er een zogenaamde ‘groene scan’ ontwikkeld. Deze groene scan wordt weliswaar in het kader van het CPA-programma ontwikkeld maar staat, voor alle duidelijkheid, nog los van de CPA-pilot op Schouwen-Duiveland.
Voorbeeld: als ik alle ruiten van het gemeentehuis zou ingooien, iets onzinnigs, verhoogt dit het gangbaar BBP - bruto binnenlands product, c.q. voegt dit ogenschijnlijk wat toe aan onze ‘welvaart’.
De groene scan (pilot duurzaam BBP) echter, gaat uit van andere economische indicatoren. De groene scan is te zien als een ecologische mix van huidig BBP en zoiets als het Bruto Nationaal Geluk van Bhutan. Een uitgebreidere toelichting hierop vindt u in de brochure 'Made in Zeeland' (inzet op blz 6). Het InnovatieNetwerk, opdrachtgever, wil met de groene scan een monetair meetinstrument ontwikkelen voor duurzame ontwikkeling (vrij vertaald een duurzaam BBP) maar is niet per se gebonden aan ons eiland.
De derde en meest verstrekkende vraag is nu, of u bereid zou zijn om stapsgewijs het economisch beleid voor het eiland te onderwerpen aan de toets uit de groene scan. Een novum overigens waarmee we het eiland in een klap op de kaart zouden zetten! De implicatie is echter dat wie A zegt, ook B moet durven zeggen.
Concreet zou dit betekenen dat we als voorbeeld het plan voor de ‘jachthaven van de toekomst’ door de groene scan halen om te kunnen evalueren of dit ‘toekomst-model’ ook wezenlijk vooruitgang biedt. Nu niet in de zin van gangbare economische ‘welvaart’ maar wel in de zin van economisch uitgedrukt ‘welzijn’. Waar het dan om draait is niet of de ‘jachthaven van de toekomst’ door een MER is gekomen, maar of de ‘jachthaven van de toekomst’ voldoet aan iets als ‘de ecologische voetafdruk’ of de indicator Duurzaam Nationaal Inkomen. Verstrekkend maar logisch zult u kunnen beamen. Maar vervolgens zult u denken: waarom wij?
Als, en ik benadruk dit: als we voorbeeldgebied willen worden als duurzame regio, levert dit gouden kansen op! Niet alleen voor ontwikkeling van eigen identiteit, eigen ‘welzijn’ en imago-ontwikkeling, kortom stroomlijning van alle projecten op het eiland, maar gelijkertijd forse kansen op externe financiering; een en ander gaat hand in hand. Het enige is wel dat wij het lef moeten hebben om onze nek uit te steken, ons gezamenlijk moeten willen verbinden aan een strategische visie die een zinvolle toekomst biedt.
Juist omdat ik er niet van uit wil gaan dat u dit alleen zult kunnen, ben ik mijn burgerinitiatief begonnen. Toekomst komt niet alleen van bovenaf, toekomst komt ook vanonderaf, en is aan ons allemaal, in gezamenlijkheid kortom. In uw antwoord op mijn Burgerinitiatief is niet de intentie cruciaal maar de eerste stap om tot een gezonde en veilige toekomst te komen. Want al wordt de soep niet zo warm gegeten als hij wordt opgediend, het gaat om een essentiële keuze.
De kans op een strategische visie die tegelijkertijd voorspoed en zinvolheid kan brengen, wil ik niet onbenut laten. De rode lijn - zo u wilt de groene draad uitrollen naar de toekomst, begint met persoonlijk leiderschap. Niet alleen van het bestuur zoals de krant meldde maar van mij en ieder van ons.
Mijn Burgerinitiatief is pas geslaagd, in welk tempo dan ook, als het heeft geleid tot een gezamenlijk gedragen en vooral zinvolle toekomstvisie.
Ik eindig uiteraard met mijn beste wensen voor het nieuwe jaar.
Hoogachtend,
Eric Odinot